Lekker in je vel

Vier sportverenigingen zijn gestart met sportaanbod voor kinderen met ernstig overgewicht, obesitas genaamd. De verenigingen doen dat in samenwerking met het Jeroen Bosch Ziekenhuis, waar dr. Edgar van Mil al enige tijd actief is op het gebied van kinderen met overgewicht. Hij ziet het belang van meer bewegen, naast gezonde voeding. Vandaar het idee om met sportverenigingen aan de slag te gaan. De proef duurt tot het einde van het jaar.

Na een intensief traject met coaching op gezonde voeding en lifestyle, zijn voor de zomervakantie vier groepen met kinderen enthousiast gestart met het sportprogramma in de sportclub. Ook de ouders, broertjes en zusjes doen volop mee in het programma, zodat iedereen in het gezin een gezonde leefstijl met voldoende beweging kan oppakken. Er zijn lessen judo, zwemmen, atletiek en gymnastiek. Iedere deelnemer volgt drie lessen van elke sport en die cyclus wordt daarna nog een keer herhaald.

Onder het motto ‘Lekker in je vel naar de sportvereniging’ doen de clubs mee aan dit project. Dit doen zij vanuit hun maatschappelijke betrokkenheid en met het doel alle kinderen met plezier te laten bewegen. Voor kinderen met obesitas is de drempel wat hoger en die wordt door het diverse lessencarroussel verlaagd.

Bij Judoschool Kradolfer in Den Bosch maken de kinderen kennis met de basis van de judosport. In het zwembad bij de Bossche Zwemvereniging is er volop plezier en activiteit in het water. Flik-Flak geeft speelse lessen gymnastiek, waarbij ook dans en andere bewegingsvormen aan de orde komen. In Vught nemen de kinderen deel aan het atletiekprogramma van Prins Hendrik waar diverse vormen van atletiek worden beoefend. Het sporten in clubverband wordt gestimuleerd. Na afloop van het traject kunnen de kinderen lid worden van de sport die zij het leukste vinden, waardoor iedereen blijft bewegen.

De proefperiode is mogelijk gemaakt door het programma ‘leven lang sporten’ van sportkoepel NOC*NSF waarbij in diverse proeftuinen nieuw sportaanbod wordt ontwikkeld. De verenigingen houden de resultaten van het project goed in de gaten. Als het een succes blijft, dan is de kans groot dat dit unieke sportaanbod voor kinderen met obesitas blijft bestaan en wellicht wordt vergroot.

Als u vragen heeft over dit project, kunt u contact opnemen met:
Voor meer informatie: